Followers

Tuesday, April 10, 2012

Bila Lidah berbicara

Dah pukul 12.44 malam,naper lah mata aku segar bugar lagi tak leh tido nih.Fikir punya fikir tak tau apa nak buat,apalagi ambik laptop wat entri untuk post lah.

Hari ni aku nak kongsi satu cerita tentang sikap manusia yang suka mengunakan hadis dan sunnah tapi dengan bertujuan bukan untuk menyedarkan kawan atau orang lain tapi berniat mengaibkan dan mengata gitu ka.

Sepatutnya jika kita berniat untuk berdakwah tegurlah secara lembut bukannya bercakap denga mendabik dada seumpama kamu tiada salah apa-apa.Astagfirullahalazim.Lupa ka yang kita juga manusia biasa.Lupa pada dosa dan pahala,malah makin menjadi setiap hari mencipta perbalahan sesama sendiri terutama dari kalangan sesama Islam.

Bukannya orang lain yang terkena,aku sendiri pun kena kata macam-macam sampai keluar dari mulut salah sorang sesuatu maksud yang tidak baik.Sekali lagi aku beristifar dan dalam hati tahukah mereka kata-kata mereka tu.Malah dah menjadi keseronokan bagi mereka untuk mempersendakan orang lain ditambah dengan sifat riaknya,astagfirullahalazim.

Untuk peringatan diri sendiri serta semua yang membaca blog aku nih,aku kongsikan bagaimana pentingnya kita menjaga lidah kita.

INDIVIDU berkualiti dapat dinilai daripada kemampuannya menjaga lisan iaitu lidahnya. Mereka yang beriman pasti akan menjaga tutur bicaranya daripada mengeluarkan perkataan buruk.Dalam hal ini, Rasulullah pernah bersabda yang bermaksud:“Siapa yang beriman pada Allah dan hari akhir, maka hendaklah dia berkata baik atau diam” (Hadis riwayat Bukhari & Muslim)

Baginda adalah contoh manusia yang sangat menjaga tutur katanya. Rasulullah akan berbicara atau berkhutbah di hadapan orang ramai secara berakhlak dan baginda juga adalah individu yang sangat jarang berbicara.
Namun, sekali berbicara, isi bicaranya pasti ada kebenarannya. Nilai ucapannya sangat tinggi seolah-olah mutiara yang indah dan bermutu. Ucapan baginda menembus hati, menggugah kesedaran, membekas ke jiwa serta dapat mengubah perilaku orang dengan izin Allah. Atas sebab itu, Rasulullah digelar ‘Al-Amin’ kerana sejak kecilnya lagi tidak pernah berdusta. Justeru, jika kita ingin tahu kualiti seseorang itu, lihat saja apa yang sering dikeluarkan daripada mulutnya.

Manusia dapat dikategorikan kualitinya kepada empat berdasarkan kualiti tutur bicaranya. Pertama, orang yang berkualiti tinggi. Jika mereka berbicara, isinya sarat dengan hikmah, idea, gagasan, ilmu, zikir dan penyelesaian. Orang seperti ini bicaranya bermanfaat pada dirinya sendiri dan juga bagi orang lain yang mendengarnya. Malah, apabila diajak berbual pastinya ada manfaat ilmu. Bicara mereka bermotivasi dan berpandangan positif dalam setiap perkara yang diutarakan.


Kedua, orang yang biasa-biasa saja. Ciri orang seperti ini adalah mereka sibuk menceritakan peristiwa contohnya melihat kemalangan jalan raya atau rompakan, dia juga pasti akan menceritakannya seolah-olah diri mereka berada di tempat itu.


Jika melalui semua bicara itu orang lain dapat mengambil hikmah maka tidak rugi, tapi jika sekadar memenatkan mulut sendiri tanpa manfaat tentu ia sia-sia.

Ketiga, orang rendah kualiti diri. Cirinya jika berbicara isinya hanya mengeluh, mencela dan menghina. Apa saja akan jadi bahan keluhannya. Contohnya, mereka sering mengeluh banyak masalah.

Mereka juga tidak tahu menghargai sesuatu misalnya, Jika dihidangkan makanan akan keluar keluhannya seperti ‘kenapa lauk ini kurang sedap’, namun begitu habis juga dimakannya.

Hari-harinya dipenuhi dengan bersungut seolah-olah segala yang berlaku penuh kekurangan. Alangkah ruginya hidup orang kategori seperti ini kerana seolah-olah tidak dapat membezakan nikmat dan musibah.


Keempat, orang yang cetek fikirannya iaitu mereka yang bicaranya hanya mengenai kehebatan dirinya atau kebaikan dirinya sedangkan hidup adalah pengabdian diri kepada Allah.


Mengapa mereka perlu bangga diri kerana semua itu kurniakan Allah. Golongan seperti itu sering dilihat menonjol dan mendominasi. Jika ada yang lebih baik darinya hatinya berasa tidak senang dan berharap orang itu segera jatuh.


Oleh itu berhati-hati apabila berbicara. Jagalah tutur percakapan kita dan kurangkanlah berkata-kata kerana ia akan mengurangi kesalahan kata kita.

Jaga lidah sebaik mungkin kerana ia adalah amanah Allah s.w.t.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...