Followers

Wednesday, July 7, 2010

15 Nasihat untuk Wanita

Hari ni aku nak kongsi info yang aku dapat dari sorang kawan.Kadang-kadang kita orang perempuan ni terlalu banyak perkara nak dibuat hingga lupa soal kesihatan diri sendiri ,mudah-mudahan info ni sedikit sebanyak dapat membantu kita tentang risiko-risiko yang bakal kita hadapi.


1. Terlalu lama berdiri - merosakkan tulang. Urat-urat sekitar kaki menjadi kembang. Liang vagina sentiasa basah.2. Terlalu lama duduk - Merosakkan lipatan daging. Akan mudah dihinggapi penyakit tua. Tubuh badan menjadi kendur


3. Terlalu lama berjalan - Merosakkan urat. Dalam pada itu haid akan menjadi tidak teratur dan tidak menetu masanya


4. Terlalu lama melihat - Merosakkan darah. Darah haid menjadi lebih kotor dari kebiasaan


5. Terlalu banyak tidur - Merosakkan tenaga. Menjadi pemalas.  Selalu berangan-angan. Urat-urat disekitar rahim menjadi tidak kuat. Mudah dijangkiti kemandulan.


6. Terlalu riang/gembira - Merosakkan usus. Mudah dijangkiti keputihan pada liang vagina.


7. Terlalu kerap marah - Merosakkan hati. Cepat kelihatan tua.


8. Terlalu banyak berfikir - Merosakkan limpa. Kulit muka cepat berkedut. haid tidak menentu dan dalam waktu tidur kerap mengalami sentakan kaki atau tangan. Kesihatan rahim sekitarnya mudah terjejas.


9. Terlalu banyak bersedih - Merosakkan jantung.


10. Terlalu merana - Merosakkan paru-paru.


11. Terlalu takut - Merosakkan ginjal. Apabila fungsi ginjal terjejas, boleh mengakibatkan gejala kencing manis dan lemah jantung.


12. Terlalu kerap terkejut - Merosakkan pundi hempedu. Gejala pening kepala kerap dialami. Haid menjadi tidak menentu dan pendarahan yang terkadang terlebih.


13. Terlalu banyak makan - Merosakkan pencernaan. Mudah mengalami keletihan, malas dan selalu mengantuk. Liang vagina kurang bersih(semakin banyak ‘ragam’ lauk/makanan yang dimakan, semakin terjejas kesihatan dan kebersihan liang vagina).


14. Terlalu minum minuman berais - Merosakkan otot dan lambung. Badan dan payudara menjadi lembik. Berat badan meningkat. Mudah diserang penyakit dan kelihatan awet muda.


15. Terlalu banyak masa lapang - Merosakkan fikiran.Kelapangan masa yang terlalu banyak menimbulkan berbagai khayalan dan menimbulkan berbagai penyakit jiwa, kecuali masa lapang diisi dengan aktiviti hidup yang positif.

1 comments:

Wawa~* said...

walauwey... kna balance la key nya yek... huhu... thanks for sharing!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...