Followers

Tuesday, October 19, 2010

Majlis Perkahwinan di Arau Perlis

15hb Oct aku dah start cuti sebab nak balik kampung di Sungai Petani,Kedah.Memandangkan ada hal yang perlu abah selesaikan maka bertolak dari Nilai jam 5.30 ptg.Mungkin teruja nak balik kampung abah tak ngantuk langsung bawa keta,cuma berhenti kat R& R Tapah jer untuk rehat dan makan.Sampai SP lebih kurang 11.30 malam.Sib baik bilik dah ada,apalagi lepas mandi jer terus tido sebab esok kami nak ker Arau,Perlis.



16hb Oct,semua dah bangun awal untuk bersiap,abah siap pesan ha Kak Long jangan nak lambat sangat bangun,nanti nak make-up jer punyalah lama ngalahkan pengantin hehehe.Sambil seloroh aku jawab sib baik abah faham.Lepas siap dalam 8.30 pagi pergi sarapan dulu kat Medan Selera Taman Sejati dan terus ke Arau,Perlis.
Sampai kat Arau lebih kurang pukul 11.30 pagi,gumbira tak terkira dapat bertemu sanak-saudara terutama sepupu sepapat yang dah lama tak jumpa.Yang paling terkezut aku dah ada cucu saudara hmm dah dapat pangkat Tok Long rupanya aku ni.Tok Long pun Tok Long lah janji aku atuk sedara yang vogue hehehe.
Pelamin Raja Sehari

Hantaran dari pengantin perempuan

Hantaran dari pengantin lelaki

Meja makan beradap

Kek pengantin

Aku,mak,MakCik Kalsom dan Mak lang Shun

Yang berdiri tu Mak Jang,Che Wan (mak perantin)     


aku lak posing depan Pelamin tak berani nak pi duduk sebab perantin pun bersanding lagi

Anis menunggu ketibaan perantin lelaki

Posing bersama perantin yang juga anak sedara pupu

Perantin baru jer duduk,aku terus snap gambo dorang
Bilik Pengantin

Majlis ni majlis perkahwinan anak sepupu aku yang bernama Cempawan atau nama panggilannya Che Wan.Anak sulung Che Wan ni kembar tapi yang kakak dan pun berkahwin tahun lepas dan kini giliran adik kembarnya ler pulak.
Sayangnya suami sepupu Dr.Kamal Ariff tak sempat menyaksikan perkahwinan anak-anaknya kerana telah pulang ker Rahmatullah akibat kanser.Pasangan kembar ni juga bergelar doktor sepertimana arwah ayah mereka.

Bertemakan purple pink,majlis berlangsung dalam suasana meriah.Aku beredar dari rumah kenduri pukul 2.00 petang sebab nak pergi Bukit Kayu Hitam.
Dah tak da tempat barangan murah mcm dulu,cuaca panas terik,sampai 3 gelas air kelapa aku minum tu pun masih rasa dahaga.Dah tu nak lepas dari Imigresen tu sesak ler pulak,dari Bukit Kayu Hitam terus ke Pekan Rabu,Alor Star untuk beli ikan pekasam yang mmg jadi kegemaran family aku.

Sampai kat Pekan Rabu tak da parking terpaksa abah tunggu dalam kereta,aku dengan mak jer gi beli apa yang patut.Masa tengah memilih ikan pekasam tu aku pun call Noni tanya lagi sekali ikan jeruk yang Noni pesan tu,bukan apa takut salah beli.Lepas call Noni,aku terus call Kak Sal,tak berjawab hmm sibuk agaknya tak per aku beli jer lebih belacan tumbuk ni.
Dari pekan Rabu terus balik ke Sungai Petani,ajak abah singgah stesen teksi nak makan Laksa Shuib yang terkenal tu,pas tu abah cakap Shuib tu kawan sekolah abah.Puas dapat makan Laksa sedap,sib baik masa tu laksa dah abis kalu tidak mau minta tambah hehehe.

17hb Oct,aku bangun pastu abah cakap kejap lagi nak balik kampung rumah Pak Tam dan kemudian ke rumah Pak Cik Shid.Sessi konvoi dengan Pak Teh & keluarga ler ni.Pak Teh pun kebetulan check in di hotel yang sama dengan keluarga aku.
Kucing Pak Tam nama dia Boboy


Bersama cousin,Pak Teh,Pak Tam dan mak & abah di rumah Pak Tam

Sesekali jumpa,memang meriah
Di rumah Pakcik Shid
Bila dah berjumpa macam-macam citer keluar dari kata nak singgah sekejap jadi lama,siap bergambar bak kata Mak,dah mcm artis nyer photoshoot hehehe.
Balik dari kampung di Singkir terus ker Taman Melor,Sg.Layar ke rumah pakcik Shid.Ni bapa sedara yang paling sporting dan kelakar.Apalagi riuh rendah rumah pakcik Shid.Ni pun kononnya nak singgah sekejap terus jadi sampai ke petang.Yang paling best pakcik pergi beli kuih Tepung Bungkus kegemaran aku ,sedap wei kalo kat Nilai memang susah nak jumpa yang sedap.Bertolak balik lebih kurang pukul 4.00 petang dan sampai di Nilai jam 11.00 malam.Rasa macam tak cukup jer cuti sekejap sangat,tak sempat nak rasa Mee Udang,Bihun Sup Utara yang popular tu.Lenkali ler pulak bila balik SP lagi.

4 comments:

Noni@Anne said...

jeles dpt makan laksa...kalu boleh tapau...teringat trip kita ke langkawi-singgah makan kan? tks yea kak eida sudi belikan kita ikan masin jeruk...terliur lak nak wat sayur kailan ikan masin...
lawa pengantin nya

Eida said...

sama2,jeles tu nasib abik tak amik gambar laksa hehe.

Anonymous said...

jeles.. jeles.. ari tu kita gi SP tk dpt round abih!!! // kak ja

Eida said...

hehe Kak Ja tu baru citer sikit

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...